.
×

Kush rrezikohet nga gripi sezonal ? 

Instituti Kombëtar i Shëndetësisë Publike të Kosovës, ka njoftuar se çdo njeri mund të preket nga virusi i gripit sezonal dhe ta përhapë atë tek të tjerët.

Por disa njerëz janë në rrezik më të madh për t’u infektuar me virusin e gripit sezonal si:

 • Fëmijët e vegjël nën 5 vjeç, sidomos deri në 2 vjeç
 • Njerëzit 65 vjeç e sipër
 • Gratë shtatëzëna.
 • Njerëzit me sëmundje kronike.

Shenjat e zakonshme të gripit sezonal janë:

 • Temperaturë e lartë
 • Kollë
 • Dhimbje fyti
 • Lodhje
 • Dhimbje koke
 • Diarre dhe vjellje
 • Dhimbje barku
 • Rrjedhje të hundëve
 • Dhimbje muskujsh

Shenjat paralajmëruese për emergjencë.

Duhet të dini se sëmundja zakonisht zgjat rreth një javë POR drejtohuni menjëherë tek mjeku nëse: Fëmijët shfaqin:

 • Frymëmarrje te shpejtë, ose probleme me frymëmarrjen
 • Ndryshim të ngjyrës së lëkurës
 • Nuk konsumojnë mjaftueshëme lëngje
 • Kanë ethe me një skuqje të lëkurës
 • Fortësim te qafës

Të rriturit shfaqin:

 • Vështirësi në frymëmarrje apo gulçim
 • Dhimbje apo presion në gjoks apo bark
 • Marramendje të papritur
 • Konfuzion mendor
 • Të vjella të vazhdueshme