.
×

Hakerët vjedhin të dhënat e inteligjencës ruseShërbimi Federal i Sigurisë Federale (FSB) është gjetur në cakun e hakerëve që paraqet sulmin më të madh kibernetik në Rusi.

Grupi i hakerëve “Ov1ru$” ka hyrë në sistemin kompjuterik SyTech, i cili është angazhuar në mbajtjen e kompjuterëve të FSB dhe vodhën 7.5 terabajt të dhënave. Për krahasim, disku i lëvizshëm mesatar i sotëm ka një kapacitet prej një terabajt.

Përveç përdorimit të të dhënave “mjaft të ndjeshme”, hakerët kanë ndryshuar faqen zyrtare të SyTec për të vërtetuar praninë e tyre.

Grupi Ov1ru $, megjithatë, nuk mbajti të dhëna për vete, por i kaloi te grupi tjetër i hakerëve të njohur Digital Revolution, dhe ata vazhduan në media.

Ndër të dhënat që janë bërë publike, ka pasur edhe 20 iniciativa sekrete dhe emrat e punonjësve në SyTech që ishin të lidhura me to. Sipas informacioneve nga media që morën të dhënat e vjedhura, nuk ka sekrete shtetërore ruse.

Kjo, megjithatë, nuk do të thotë që projektet apo nismat e zbuluara nuk janë shumë “interesante”, edhe pse një pjesë e mirë e tyre është disi e njohur për publikun.

Kështu, projekti Nautilus dyshohet se identifikon përdoruesit rusë që shfletojnë internetin në mënyrë anonime duke përdorur shfletuesin Tor.

Projekti Mentor, nga ana tjetër, synon kompanitë ruse dhe mbledh të dhënat e tyre, ndërsa projektet “Hope” dhe “Tax-3” lidhen me krijimin e internetit rus.

Hakerët pohojnë se nuk kanë ndryshuar të dhënat e publikuara.

Shërbimi Federal i Sigurisë dhe Qeveria e Rusisë nuk ka komentuar ende rastin.