.
×

Fatbardha Kastrati: Si duhet të jetë shkolla, arsimi dhe vetëdija e nxënësve për mësimnxënie? 

Ndoshta arsyja pse zgjodha te shkruaja rreth kesaj teme eshte nje shkrim rreth te cilit ma dergoi Prof.Hyzri Salihu rreth shkollave ne Japoni ,ne shumica jemin ne dijeni se japonezet jan at ate cilet sa I perket arsimit jan ne shkallen me te lart te zhvillimit,ata jane te njohur per intelegjencen e tyre shendetin e forte,miresjelljen dhe mirqenjen.

Arsyja pse ky komb eshte aq unik dhi I ndryshem nga pjesa tjeter e botes eshte se ata kane nje sistem edukimi mjaft te vecante.

Ne shkollat fillore ne Japoni deri ne kalsen e   katert (mosha 10 vjeqare) ata nuk kryejn asnje provim,ata thjeshte bejne disa teste te vogla.Besohet se qellimi I edukimit per 3 vitet e para te shkolles nuk eshte te gjykoj njohurit,por te nxis sjellje te mira dhe te zhvilloj karakterin e tyre.Femijet mesojn se si te jen bujare te dhemshur dhe te perulur.Perveq kesaj femijeve u mesohen cilsi  te forta si kurajo,vetekontroll dhe mbi te gjitha drejtsia.

Ata ne pergjigjsi kane te veqant menyren e sistemit arsimor kur ne kete sistem bene pjese edhe pastrami I ambijentit kjo gje I meson ata se si te punojn ne ekip dhe te ndimojn njeri –tjetrin.Perveq kesaj duke shpenzuar kohe duke u perpjekur per te pastruar,lare dhe fshire,i ben femijete te rrespektojne punen e tyre dhe punen e te tjerve.

Tani shtrohet pyetja se pse ne Kosov nuk ka nje sistem te tille arsimor¬¬¬?

Duke filluar se rreth qeshtjes se arsimit qeveria nuk ka shpallur dhe aq interesim te madhe ata ne te vertet kan harruar se arsimi dhe kultuara eshte njera nder qeshtjet kryesore qe ndikon edhe ne zhvillimin e popullsis dhe vete shtetit shqiptare.

Duke e anashkaluar qeshtjen e arsimit udheheqsit e shtetit tane kan harruar se po e anashkalojn edhe perparimin e vet vendit tone.Duke filluar qe nga shkollate fillore sistemi I mesimit eshte I dobet ndoshta nje nder aryet kryesore pse po ndodh kjo eshte vet udheheqja e dopt  e institucioneve arsimore.

 

  1. Nëpër shkolla fillore dhe të mesme të Kosovës punojnë një numër i konsiderueshëm mësimdhënësish të padiplomuar, ose të diplomuar në format më të këqija të mundshme. Por, ka edhe shumë mësimdhënës, të cilët edhepse janë të diplomuar nuk punojnë sa duhet me nxënësit, ose të tillë që vejnë në shkollë vetëm sa për të kaluar kohën! Asnjë veprim nuk është ndërmarrë në këtë drejtim nga Ministria e Arsimit.
  2. Drejtorët e shkollave nuk janë zgjedhur si rezultat i asaj që e meritojnë të jenë drejtorë, por ata i ka zgjedhur politika ditore! Në të njëjtën formë janë zgjedhur edhe shumica e drejtorëve të Drejtorive Komunale për Arsim! Është gabim shumë i madh që tek ne posti i drejtorëve komunalë të arsimit është post politik .Kjo praktikë duhet të ndryshohet patjetër në qoftë se duam cilësi! Nuk na duhen drejtorë të pa aftë për mbarëvajtjen dhe organizimin e punës dhe drejtorë që nuk i do njeri, të cilësdo parti politike qofshin ata!

Por mbi te gjitha a ndalet dikush te beje pytjen pse ?Nga po vjen ky problem keta faktor  burim nga ku jane?Ndoshta do te ishte mir te kemi reforma te reja,hapat e pare ndoshta duhet te jene perforcimi i shkollave profesionale ato kan kapacitet te drejtojn nxensit qysh ne shkolla te mesme drejt zanateve drejt profesioneve si p.sh bujqsia,teknika,muzika e te tjera.Me pas hapat e tjer qe duhet te merren eshte kujdesi i shtuar I femijeve  qysh ne mosh te vogel ne hapat e pare te shkollimit.Keshtut ndoshta duke filluar nga gjera te vogla do te arrime te pakten suksese te nivelit mesatar,te pakten duhet te perpiqemi ngase kjo rruge do ten a dergoj ne nje pjes me te mir per ne dhe per gjeneratat me radhe.